image Follow Us:
Text Size

Articles

Krónikus prosztata gyulladás

(prostatitis chronica)

A prosztata krónikus gyulladása a férfiak igen gyakran jelentkező, hosszan tartó, elhúzódó kezelés igénylő megbetegedése. A kezelések időtartama a beteg és az orvos türelmét is igénybe veszi.
Felléphet az akut gyulladás szövődményeként, de rendszerint inkább lassan, lappangva alakul ki. A tünetek ebben az esetben nem olyan súlyosak, és nem is utalnak egyértelműen prosztata-gyulladásra. A beteg általában derék- és alhasi fájdalmat panaszol, mely a herékbe sugározhat, illetve a végbéltájékon érez enyhe lüktető fájdalmat. Jellegzetes tünet a hideg érzés gáttájon. Előfordulhat véres, gennyes ondó. Ezek a tünetek hónapokon, éveken keresztül fennállhatnak, merevedési zavarral párosulhatnak. Csökkenthet, megszűnhet a libidó, csökkenhet az ejakulátum mennyisége, korai magömlés alakulhat ki. Mindemellett általános tünetek is jelentkezhetnek, mint izzadás, gyengeség, alvászavar,
nyugtalanság.


A krónikus prosztatitisz diagnózisában is igen fontos a végbél felőli prosztatavizsgálat. A prosztata érzékenysége ilyenkor nem kifejezett. A tapintata tömöttebb és felpuhultabb is lehet. Egyenetlenül megnagyobbodott.
Az ondó és a vizelet tenyésztése itt is alkalmazott diagnosztikus eljárás.
Az ultrahangvizsgálat egyértelmű diagnózist nem tud mondani.
Nagyon fontos "diagnosztikai eszköz" a beteggel töltött idő, az alapos, mindenre kiterjedő beszélgetés, a beteg kikérdezése, a családi, munkahelyi konfliktusok feltárása, a beteg valódi megismerése.

A krónikus prosztata-gyulladás kezelése - mint ahogy a betegség kialakulása is - hosszú időt vesz igénybe. A betegnek kerülnie kell a hosszas ülést, kerékpározást, motorozást, lovaglást, az alkoholt és a túl fűszeres ételek fogyasztását, továbbá heteken-hónapokon keresztül antibiotikumot kell szednie. A kezelést gyulladáscsökkentő adásával egészítjük ki. A prosztata
masszázs is szóba jön a pangó váladék kipréselése céljából. Széles körben alkalmazhatók a gyógynövénykivonatok is.

Az alternativ kezeléseket külön ismertetjük.

Folyamatosan negatív vizelet és tenyésztési lelet esetén, valamint ha a tapintással sem találunk elváltozást, gondolni kell arra, hogy a betegnek esetleg életmódváltozásra van szüksége, és hogy más kismedencei, végbéltáji betegsége is lehet, melyet ő a prosztatára lokalizál.

Milyen betegségük van azoknak a férfiaknak, akiknél kórokozó, genny sose volt felismerhető és igazolható, de éppen prostatitisnek is megfelelhető panaszaik vannak? Erre a kórképre sok terminus van: kongestionprostatitis, prostatopathia, prosztataneurózis, szexuálneurasz-ténia és így tovább.


Ezek hátterében valószínűleg a prosztata és a kismedence vérellátási, simaizom-működési és a váladékképzés (szekréció) zavarai állnak. A váladék túl sok (vagy túl kevés!) és az izomzat atóniája (renyhesége) miatt nem képes azt "kipréselni" (pangás okozta prostatitis). A tüneteket - a szervezetből jövő hatások mellett - külső hatások is befolyásolják (stressz).
A szerv kóros elváltozása, a belső irányító rendszer (hormonok, hipofízis [agyalapi mirigy] agykéreg) és a külső stressz okozta idegrendszeri hatások komplex kölcsönhatása lehet a szubjektív tünetek, azaz a fájdalom, potenciazavar vagy mindkettő oka. Bármilyen szervre lokalizált panasz lehet a neurózis megjelenése a szerv bármilyen kóros elváltozása nélkül.


A végbéltáji tünet "hálás" terület, proktológussal, sebésszel együttműködve a végbél betegségeinek sebészi-gyógyszeres kezelése a prosztatitiszes panaszokat is megszüntetheti.